13 Ağustos 2010 Cuma

ÇİZGİSEL ÜZERİNE YORUMLAR (RAŞİT YAKALI)...

Raşit Yakalı
(Karikatür Kürşat Zaman)
   Söz Hakkı

   Halis Dokgöz kardeşimi 1985 yılından beri tanırım. Tıp Fakültesine başlamasından bitirmesine kadar ve daha sonra onu hep izledim, onunla devamlı yazıştım, görüştüm. Halis öğrencilik yıllarında hiç boş durmadı, okul içine çıkardıkları "KILÇIK" ve "ÇARŞAF” Mizah Dergisinde hep onun işleri yayınlandı. Öğrenciliğinde olduğu gibi ondan sonra da doğrularından hiç taviz vermeden çalışmalarını sürdürdü. Aşağıda arşivimde sakladığım Çarşaf Dergisi’nde 1991 yılında yayınlanmış bir sürü yazışma anılarımdan birini Halis kardeşimi en iyi anlatacak düşüncesiyle sizlerle paylamak istiyorum.
   "Sevgili Raşit Ağabey MERHABA; Temmuz sonunda mezun olup, yurdumuzun kim bilir hangi köşesine gideceğim. İster istemez bu durum insanı ürkütüyor. Toplumumuzun doktorlara bakış açısını iyi bildiğimden ürküntüm daha da artıyor. Bu nedenle doktorların kendi gerçeklerini topluma anlatmaları gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle kendi kaygı ve düşüncelerimi içeren, içinde bulunduğum konumu çıplaklığıyla açıklayan iki karikatürümü size gönderiyorum. Umarım beğenirsiniz."
   Ben de ona yazdığım cevabımda: " Yıllardır beraberlimiz karşılıklı sevgi ve saygı, ağabey kardeş ölçüleri içinde başarıyla sürdürdüğümüz, Halis Dokgöz artık doktor oldu. Karikatürcülüğünün yanı sıra başarılı bir öğrenci olduğunu kanıtlayan kardeşimizi kutlar, her iki meslek hayatında da başarılarının devamını dilerim." demişim. (Çarşaf Karikatür Okulu1991).
   Halis Dokgöz mezun olduktan sonra da görev yaptığı Adana, Çorum, İzmir, İstanbul, Mersin ve diğer yerlerde ve karikatürcülük hayatında hep başarılı oldu. Üniversite yıllarında başlayan bu girişimcilik ruhunu hep taze tuttu, geliştirdi. Sonuçta bu elinizdeki kitapla da bunu pekiştirdi. Doktor eşiyle, ikizleriyle ve tüm sevdikleriyle kendisine nice mutlu, çizgili yıllar diliyor, onu izlemeye ve başarılarını arşivlemeye devam ediyorum. Tıpkı diğer öğrencilerime de yaptığım gibi. Onların hepsi bu gün benim hocam konumundalar. Biz karikatürcüler büyük bir aileyiz ve birbirimize sıkı sıkıya bağlıyız, dayanışma içindeyiz, gururluyuz.
   Raşit Yakalı
   Karikatürist, Çarşaf Dergisi

   Right to expression
   I know Halis Dokgöz since 1985. I have been in communication with him during his university education and after. He has always been a hardworking person. His cartoons were published in Kılçık, a school-magazine and nationwide in Çarşaf Humor Magazine. He has always been a man of principle. I want to quote one of our correspondences published in Çarşaf in 1991:
   “Dear Brother Raşit. I will graduate in July and who knows where I will be appointed to. I feel scary and my fear deepens when I think about the common social attitude towards physicians. I think we, the physicians, should try to tell our own position to the society. Therefore, I send you two of my caricatures reflecting my anxiety and thoughts about the situation we experience. I hope you like them.”
   My reply was as follows: “Halis Dokgöz, my brotherly and respectful friend, has become a physician. I congratulate him for his success as a smart student of medicine and a caricaturist. I wish a very successful professional life for him in both professions.” (Çarşaf Caricature School, 1991)
   Halis has been very successful as an able physician and a cartoonist wherever he was, in Çorum, İzmir, İstanbul and Mersin. He has steadily improved his artistry and this album is a proof of it. I wish a happy life with his wife and children full of drawings. My students have become my teachers now. We are a large family of cartoonists always in solidarity and mutual support. We are proud of our family.
   Raşit Yakalı
   Cartoonist, Çarşaf Humor Magazine

Hiç yorum yok: