13 Ağustos 2010 Cuma

ÇİZGİSEL ÜZERİNE YORUMLAR (KAAN ARSLANOĞLU)...

Kaan Arslanoğlu
   Her geçen yıl artan bir uyaran sağanağı altındayız. Hiçbir şeyin üstünde uzun boylu duracak vaktimiz yok. Giderek daha az okuyor insanlık. Görsel uyaranlar bu durumda daha bir önem kazanıyor. Ama, uzun filmlerden bile sıkılıyoruz. Ancak kısa reklam filmleri kadar kliplere yoğunlaşabiliyor çoğumuz. Böyle olunca sanatta, iletişimde ve hatta siyasette, toplumsal muhalefette karikatürün değeri yükseliyor.

   Mizahla çizim yeteneğinin birleştiği bir uğraş, etkili bir sanat karikatür. 90’lı yılların sonunda İstanbul Tabip Odası’nın doktorlara yönelik yayın organı Hekim Forumu’nu tekrar çıkarmaya başladığımızda tanıştık Dr. Halis Dokgöz’le. Dergi kapakları çizerek, işlediğimiz konularla bağlantılı güzel karikatürler vererek, o dönem çalışmalarımıza değerli katkılar sunmuştu. İyi bir karikatür, bazen iyi bir yazıdan çok daha kısa sürede algılanır ve çok daha düşündürücü olup, çok daha uzun süre bellekte kalır. Siyaset ve felsefeyle ilgili bir edebiyatçı olarak çizerlere daima özenmişimdir. Yayınlarda da çizimlerin bu gücünü vurgulamaya çalışmışımdır.
   Bir süre sonra bahsettiğim dergiden ayrıldım, Halis’le de uzun süre görüşmedik. Fakat gördüğünüz gibi arkadaşım çizerliği sürdürüyor. İnsanı hem gülümsetme, bazen güldürme, hem düşündürme ve bunları birkaç saniye içinde yapma sanatında daha da ustalaşmış. Evet, bu sanat insanı belki birkaç saniye içinde değiştirebiliyor, gördüklerinden bir şekilde etkilenme anlamında. Ama bu birkaç saniyede işi bitirme ustalığını, o sanatçılar kim bilir kaç yıllık emek sonucu kazanıyorlar. Halis’in on yıllardır verdiği emek gibi.
   Kaan Arslanoğlu
   Yazar, Psikiyatrist

   We are under an increasing shower of stimulus. We don’t have time to stop and reflect. People read less and less so the visual stimulus is becoming more important. But, we are bored from lengthy films. Most people can concentrate on short films and advertorials. The value of cartoon increases in arts, communication and even in politics.
   Caricature is an influential art joining humor and talent. I met Halis in Istanbul Medical Association during republishing Hekim Forumu (Physicians’ Forum) magazine. He contributed a lot with his drawings in and on the cover of the magazine associated with the issues we were dealing with. Sometimes a good cartoon is more influential than a good article. I have always envied the cartoons as an author interested in politics and philosophy. I tried to emphasize the strength of cartoon in publication.
   I have left working within the magazine and did meet Halis for a long time. He still continues his journey as a cartoonist. He has mastered the art of making people smile, laugh and think in a very short time. The art of cartoon might change people in a few seconds as it influences them. However, the mastery of accomplishing such a thing in such a short time probably takes years of hard labour. Just as Halis has laboured for decades.
   Kaan Arslanoğlu, MD.
   Writer, Psychiatrist

Hiç yorum yok: