21 Şubat 2011 Pazartesi

BİR DOKTORUN ANATOMİSİ YA DA ÇİZGİYLE TOPLUM SAĞLIĞININ RÖNTGENİ


Bir Doktorun Anatomisi
 Dr.Taner Özek ile hiç karşılaşmadım. Ancak bir çizer olarak çizgilerimizle buluşmuşuzdur çoğunlukla. Özek, seksenli yıllarda dönemin gençlik dergileri Sıfır ve Yarın’da başladığı karikatür yolculuğuna mecburi hizmet, radyoloji ihtisası ve yaşama ilişkin  gelgitler nedeniyle zaman zaman ara verse de karikatür yolculuğunun devam ettiği elinizde tuttuğunuz kitabı ile bir kez daha kanıtlanmaktadır.

Edebiyat ve Eleştiri Kitaplığı tarafından 15,5x15,5 cm boyutlarında cep kitabından biraz büyükce (Her nedense Selçuk Demirel dışında genellikle karikatür kitapları bildiğimiz kitap format ve boyutlarından farklı basılıyor hep) 80 sayfa ve 72 karikatürden oluşan kitapta kronolojik olarak geçmişten bugüne (bu arada bayağı da yaşlanmışız!) beyaz gömlekliler ve sağlık alanına göndermelerle dolu.
http://eski.istabip.org.tr/media/upload/hf/185/13.pdf
Kitap, bir fetus karikatürü ile başlıyor ve EKG dalgalarından ölüme doğru bir süreci gösteren karikatürle noktalanıyor! Kitapta hastaların yaşadıkları olumsuzluklar, sorunlardan sağlık çalışanları ve hekimlerin yaşadıklarına kadar farklı perspektiflerden kara mizah örnekleri ile bezeli…Hekimlerin yaşamın tam da odak noktasında ve sıklıkla da öznesi konumunda olduklarının da bir göstergesi elinizde tuttuğunuz kitap…
Karikatür: Taner Özek

Karikatür: Taner Özek
Karikatür: Taner Özek
          

















Bir bakıyorsunuz elindeki steteskop emzik olmuş, çiçek olmuş, kelepçe olmuş, gözyaşı olmuş, gündemde daha doğrusu yaşamda ne varsa hekimler orada yer almış…Herkese eşit sağlık isteyip gözü morarmış, hastasını dinlerken dinlenmiş!,  polikliniklerde savaş(!) yapmış, kendi yırtığını dikmiş, depremlerde felaketlerde kısacası nerede olması gerekiyorsa orada yer almış…

Kuşkusuz Özek bunları yaparken hekim olmanın dayanılmaz gözlemciliğini, radyolog olmanın ayrıcalığı ile görünenin arka planını görmeyi yani sağlık alanının ve toplumsal yaşamın röntgenini de çekmeyi ihmal etmemiş! Üstelik bunu yaparken de sağlam bir çizgi ve mizah anlayışı ve bir o kadar da naif bir anlatıma sahip olduğunun altını çizmezsek de haksızlık yapmış oluruz. Kısacası Özek çizgileriyle yaşadıklarından yola çıkarak sadece bir doktorun anatomisini değil aynı zamanda toplum sağlığının da röntgenini çekmiştir.
           
Halis Dokgöz
HEKİM FORUMU DERGİSİ
ŞUBAT-MART 2010 SAYI: 185

Hiç yorum yok: